JUKKASRÅDET

Direktlänk till inlägg 23 april 2015

Brev från Rektorn

Av jukkasradet - 23 april 2015 14:57

                    Tuolluvaara och Jukkasjärvi skolenheter

                    Ilkka Tapojärvi

                    Rektor                                       
                                                  
                        Kiruna 2015-04-23



Skolstruktur 2.0 – Jukkasjärvi skola

Hej alla föräldrar till elever i Jukkasjärvi skola!

Igår kväll (onsd.22/4) träffade läraren Lise-Lott Mäki och jag era representanter i Jukkasrådet. Mötet blev mycket bra, sett ur mitt perspektiv och jag vill här beskriva för er om personalens och mina tankar i processen.


Min roll i Skolstruktur 2.0

Precis som alla andra kommunens rektorer har även jag haft uppdraget att ingå i den s.k planeringsgruppen som leds av förvaltningschef Simon Lindh. Simon författar arbetsmaterialet och styr över innehållet. Vi rektorer står för faktakunskaper om de skolor vi ansvarar för och delger våra bedömningar kring allt innehåll i materialet. Arbetsmaterialet visar att vi har tittat på flera olika tänkbara lösningar för skolorna – även lösningar som inte är realistiska att genomföra. De alternativ gällande Jukkasjärvi skola är att skolan hypotetiskt skulle kunna organiseras enligt följande:


F-6-skola

F-5-skola

F-4-skola

F-3-skola

Ingen skola

(F = Förskoleklass)


Dessa alternativ har genomlysts utifrån de behörigheter och legitimationer personalen har och måste ha enligt skollagen (2010:800). Det problem vi i Jukkas har kan visas genom följande bild


Grundbemanning 13 juni 2015 Jukkasjärvi skola

 

Jukkasjärvi

   

vt 15

  

Personal

F-klass

Fritids

Skola

Tjänst

Ant. elever skola

Fritids

Behörig

X

X


Fritids


25

Behörig


X

X

Fritids, resurs



Behörig

X

X

 

F-klass

10


Vakant



X

År 1

16


Vakant



X

År 2

12


Behörig



X

År 3

13


Leg.



X

År 4-5

14


Leg. So/Sv



X

År 6

14


Behörig



X

Spec.ped



Leg.



X

Slöjd trä/met.



Vakant



X

Slöjd tx



Vakant



X

Idrott



Behörig



X

Musik



Vakant



X

Hk



Obehörig



X

Bild



    

Tot:

79

 

Bilden visar att vi dagen efter skolavslutningen saknar lärare, utifrån lå 14/15, till två klasser och i övningsämnena textilslöjd, idrott och hälsa, hemkunskap och bild. Till klass sex saknar vi betygsättande lärare i ma/no-ämnen, musik och ovanstående övningsämnen. Man kan säga att situationen är mycket akut idag. Vi kan inte erbjuda alla elever en lagenlig och rättssäker undervisning. Detta är en av anledningarna till Skolstruktur 2.0 Det förordade förslag som Simon Lindh publicerat är att skolan på kort sikt skulle bli en F-3-skola. På så vis skulle vi på ett enklare sätt kunna uppnå gällande lagkrav.


Nu är det dock så att vi som jobbar i skolan inte utgår från den enklare vägen – vi vet fortfarande inte vad politikerna själva tänker sig men de förstår att situationen för kommunens skolor är akut.


Vi har under en tid diskuterat olika sätt att förändra vår skola till någonting som känns bättre för barnen, er föräldrar, för oss personal men även till någonting som lockar andra lärare till att söka sig till oss. Det är viktigt för vår skola att alla de barn som går vidare från förskolan, kommer till vår skola – varje barn genererar lärartjänster. Med välfyllda klassrum kan vi överleva som skola!


En profilering av skolan ser vi som ett konkret verktyg till förändring. Vi har diskuterat tre olika inriktningar – kultur, natur och entreprenörskap. Vilken eller vilka inriktningar vi börjar arbeta mot är inte beslutat men någon av dem blir det.


I detta arbete vill vi och är tacksamma om ni vill samverka i. Jukkasrådet uttryckte att man är redo för det. Jag kommer inte att beskriva detaljer här, vi får återkomma till dessa.


Vad händer nu?

-          Jag som rektor planerar redan och har annonserat ut tjänster för läsåret 15/16 utifrån tanken att Jukkasjärvi skola fortsätter att vara en F-6-skola.

-          Lärarna planerar för profileringen och för samtal med en del föräldrar. Jag ska bearbeta förvaltningen så att vi får tid under våra kompetensutvecklingsdagar i sommar och till hösten att fördjupa oss i profileringen.

-          Vi måste synas i media då vi gör bra saker. Vi bjuder in media till oss för att göra reportage om våra aktiviteter.

-          Ett gott rykte om de positiva sakerna måste spridas ”på byn”, inne i stan, bland barn, medborgare och skolpersonal – där kan vi alla bidra!

-          Jag som rektor kommer att under chefskonferenser ge positiva bilder av Jukkasjärvi skola. Som exempel kommer jag under onsdagens chefskonferens berätta om den positiva kraft jag fick uppleva under mötet med Jukkasrådet och även om den positiva inställningen personalen har till vårt ”nytänk”.

-          Alla vi kommunmedborgare har på oss att senast den 17/5 lämna in yttranden om Skolstruktur 2.0 – alla kan vi bidra med våra tankar, det gör jag utifrån mitt perspektiv och jag hoppas att ni gör det ur ert perspektiv!

-          Simon Lindh och nämndens ordförande Roger Suup sa under tisdagens informationsmöte på Hjampis att de kommer ut till er föräldrar i Jukkas för att diskutera förslaget. Vi inväntar inbjudan.


Många frågor återstår att bearbeta innan vi är i mål och jag vill tacka Jukkasrådets medlemmar för det stöd vi i skolan fick under gårdagens möte.


Med vänliga hälsningar


Ilkka Tapojärvi, rektor


                                                  
                                                  
                  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av jukkasradet - 22 oktober 2019 10:56

Medlemsavgiften är  100 kr/familj/år. (Frivilligt!)     Inbetalning görs till Plusgiro 48 69 95-4     Tack för ditt bidrag! ...

Av jukkasradet - 23 september 2019 14:31

  ÅRSMÖTE   JUKKASRÅDET   Onsdag den 9/10-19 kl. 19    i skolans lärarrum     ALLA VÄLKOMNA! ...

Av jukkasradet - 22 november 2018 12:38

         Medlemsavgiften är  100 kr/familj/år. (Frivilligt!)         Inbetalning görs till Plusgiro 48 69 95-4         Tack för ditt bidrag!   ...

Av jukkasradet - 21 september 2018 08:35

  Årsmöte Jukkasrådet   i lärarnas fikarum   17/10 2018 kl.18   Alla välkomna!  ...

Av jukkasradet - 25 september 2017 13:18

  Årsmöte JUKKASRÅDET   Tisdag den 10/10-17 kl. 19   i skolans lärarrum   Alla Välkomna!      ...

Jukkasrådet

    

Jukkasrådet är en föräldraförening som har till uppgift att verka för samarbete mellan hem och skola.

 

Rådet består av föräldrar och skolpersonal som träffas 2-3 ggr/termin. Varje klass och förskoleavdelning utser (på höstterminen) en ordinarie representant och en reserv som sitter fram till skolavslutningen.

 

Jukkasrådet hjälper till/samordnar jul -och skolavslutningen där barn och föräldrar bjuds på fika och trevlig samvaro. Det ordnas också grill-, städ- och skridskokvällar. Genom sponsring, frivilliga bidrag och medlemsavgifter har Jukkasrådet samlat in pengar och arbetat för upprustning av skolgården genom bl.a. inköp av spindelgungor, bollar, åkmadrasser, bänkar och bord till utemiljön, renoverat hockeysargen mm.

Jukkasrådet har även marknadsfört Jukkasjärvi skola i lokaltidningarna. Detta i syfte att locka lärare att söka de utannonserade tjänsterna.

 

Vill ni komma i kontakt med Jukkasrådet går det bra att mejla oss på jukkasradet@gmail.com

  


Ovido - Quiz & Flashcards